Parijs

Parijs is onweerstaanbaar. Parijs is mode, eten, architectuur en kunst. Aan bezienswaardigheden heb je geen gebrek in Parijs. Al wandelend kom je een heel eind. En Parijs heeft een uitgebreide metrostelsel.

Qua hotels is er genoeg aanbod. Maar toch is het soms moeilijk een hotelkamer te vinden op een leuke plek in Parijs. Ter oriëntatie hebben wij de volgende kaart gemaakt van Parijs.

Parijs heeft stadsdelen en wijken

Parijs wordt door de Seine in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel heeft Rive Droite (rechteroever) en het zuidelijke deel heet Rive Gauche (linkeroever). Midden in de Seine (ten noorden van het Quartier Latin) liggen twee eilanden: het historische Île de la Cité en Île St-Louis.

Naast deze natuurlijke verdeling is de stad Parijs verdeeld in twintig stadsdelen die ze arrondisementen noemen. Het oude centrum met het Louvre is het eerste arrondisement en de andere 19 arrondisementen draaien in een spiraal met de klok mee van het centrum naar buiten.

Elk arrondissement bestaat weer uit meerdere, vaak vier wijken die op zijn frans Quartier heetten. Voordat de postcode werd ingevoerd, was het gebruikelijk bij het adresseren van een brief bij de plaatsnaam ook het arrondissement te vermelden, bijvoorbeeld “Paris 8e”. Thans is het arrondissementsnummer in de postcode, bijvoorbeeld “75″ opgenomen en schrijft men “75008″.

Quartier Latin (Rive Gauche, oost): de studentenwijk met veel kerken en middeleeuwse steegjes en het park Jardin du Luxembourg. Hieraan grenst de wijk St-Germain-des-Prés (Rive Gauche, centrum) met veel cafés en boekwinkels. In het zuiden van Rive Gauche vind je Montparnasse met de wolkenkrabber Tour Montparnasse. Noordelijk vind je de beroemde winkelstraat Champs-Élysées (Rive Droite, centrum-west) met de Arc de Triomphe. Ten noorden van de Champs-Élysées vind je Faubourg St-Honoré (Rive Droite) met veel haut couture. Les Halles (Rive Droite, centrum) is bekend van het enorme winkelcomplex. In het oosten van het centrum vind je Le Marais (Rive Droite) met cafés, winkels en kunstgalerijen en het Centre Georges Pompidou. In het centrum ligt het eiland Île de la Cité met de kathedraal Notre-Dame. Daarnaast ligt het (rustigere) eiland Île St-Louis. In de wijk Pigalle (Rive Droite, ten zuiden van Montmatre) vind je de rosse buurt. Mijd ook hotels rondom Les Halles en Rue St.-Denis. Iets noordelijker ligt de wijk Montmatre (Rive Droite): voorheen een dorpje op een heuvel met de bezienswaardigheden Sacré-Coeur en de Moulin Rouge.

Hotels in Parijs

Parijs heeft wel veel hotels, maar toch zitten de leuke hotels vaak wel vol. Parijs is namelijk ook een stad van de congressen en beurzen zodat reserveren van een hotelkamer wel handig is. Vooral goede betaalbare hotels zijn snel volgeboekt. In Parijs staan hotels vaaak per soort bij elkaar. De luxe (zaken) hotels vind je op de rechteroever. Charmantere hotels vind je op de linkeroever. In de chique buurten zoals de Champs-Elysées vind je de grotere duurdere hotels. De ambassadebuurt (nabij het Palais de Chaillot) heeft veel smaakvolle hotels.

In Le Marais zijn veel oude herenhuizen omgebouwd tot mooie kleine (én betaalbare) hotels. Mijd echter de hotels in de buurten rondom Les Halles en Rue St-Denis (prostitutie!).

Montparnasse ligt wat verder van het centrum en hier zijn veel grote zakenhotels. Minder sfeervol, maar soms interessant vanwege aanbiedingen. Sobere hotels rondom de stations Gare du Nord en Gare de Lyon.

Montmatre heeft enkele leuke hotels, maar pas hier wel even op. Sommige hotels adverteren dat ze in Montmatre liggen, maar liggen in werkelijkheid in de rosse buurt (Pigalle).

Tips voor goedkope hotelkamers:

  • Kamers met twee aparte bedden zijn meestal duurder dan kamers met een tweepersoonsbed.
  • Neem een kamer zonder bad (goedkoper).
  • Neem geen halfpension. Er zijn zo veel restaurants en cafés dat je echt wel ergens lekker dichtbij kan ontbijten.
  • Neem een hotel in de buurten iets verder van het centrum zoals het 11e arrondisement of de 17e arrondisement (goedkoper of meer ruimte voor dezelfde prijs)

Laat wat van je horen

*