Parijse arrondisementen

De stad Parijs is verdeeld in 20 stadsdelen. Deze arrondissementen vormen een spiraal die met de klok mee van het centrum naar buiten draait. Kortom zo is Parijs oorspronkelijk ooit ontstaan. Het centrum ofwel arrondisement 1 is waar de wortels van Parijs liggen en zo is de stad verder gegroeid.

Elk arrondissement bestaat uit meerdere, vaak vier, kwartieren, Quartier in het Frans.

Voordat de postcode werd ingevoerd, was het gebruikelijk bij het adresseren van een brief bij de plaatsnaam ook het arrondissement te vermelden, bijvoorbeeld “Paris 8e”. Thans is het arrondissementsnummer in de postcode (75) opgenomen en schrijft men “75008” (Bron: Wikipedia).

 1. Ie arrondissement (Louvre – Châtelet). Het 1e arrondissement van Parijs is het hart van de stad met vele bekende oude gebouwen. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 1e arrondisement.
 2. IIe arrondissement (Bourse). Het 2e arrondissement grenst aan het stadshart van Parijs en is het zakendistrict. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 2e arrondisement.
 3. IIIe arrondissement (République). Het 3e arrondissement behoort tot de oudste wijken van Parijs en is samen met het 4e arrondisement bekend onder de naam ‘le Marais’. Oud én trendy. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 3e arrondisement.
 4. IVe arrondissement (Centre Pompidou).  ‘Le Marais’. Populair gebied om te shoppen, te eten en uit te gaan. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 4e arrondisement.
 5. Ve arrondissement (Panthéon). Het 5e arrondissement met de bekende wijk Quartier Latin. Deze wijk, links van de Seine (Rive Gauche) is de oudste van alle 20 arrondissementen en een van de levendigste gedeeltes van de stad. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 5e arrondisement.
 6. VIe arrondissement (Saint Germain). De Boulevard Saint Germain loopt door het hart van deze kleine wijk links van de Seine (Rive Gauche). St-Germain was vroeger vooral bekend vanwege de vele kunstenaars maar is tegenwoordig een chiquere plek met vele restaurants. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 6e arrondisement.
 7. VIIe arrondissement (Tour Eiffel – Invalides). Bekend van de vele bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, Ecole Militaire en Hotel des Invalides. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 7e arrondisement.
 8. VIIIe arrondissement (Champs Elysées).  Vol winkels op de Champs-Élysées en het chique winkelgebied Quartier du Faubourg-du-Roule. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 8e arrondisement.
 9. IXe arrondissement (Opéra). Je vind er zowel de chique boulevard Haussmann, als het red light district van de stad. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 9e arrondisement.
 10. Xe arrondissement (Gare du Nord). Levendige en multiculturele buurt, erg populair bij zowel studenten met vele nieuwe winkels en restaurants.  Klik hier voor lijst goedkope hotels in 10e arrondisement.
 11. XIe arrondissement (Bastille – République) ligt rondom Place de La Bastille. Deze populaire wijk verandert ’s avonds in een bruisend uitgaansgebied. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 11e arrondisement.
 12. XIIe arrondissement (Bercy – Gare de Lyon). Soort buitenwijk. Veel (jonge) Parijzenaren wonen en werken hier. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 12e arrondisement.
 13. XIIIe arrondissement (Place d’Italie). Buitenwijk. Parijse Chinatown is hier gelegen. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 13e arrondisement.
 14. XIVe arrondissement (Tour Montparnasse). Vroegere kunstenaarswijk waarvan veel in het gedeelte grenzende aan het 5e arronissement is gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 14e arrondisement.
 15. XVe arrondissement (Porte de Versailles). Woonwijk met Parc André Citroën. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 15e arrondisement.
 16. XVIe arrondissement (Trocadéro). Dure woonwijk. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 16e arrondisement.
 17. XVIIe arrondissement (Palais des Congrès – Arc de Triomphe). Woonwijk. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 17e arrondisement.
 18. XVIIIe arrondissement (Sacré Coeur- Montmartre) is één van de meest bezochte gebieden van Parijs. Montmartre, Place du Tetre en de Sacré-Coeur liggen in dit arrondisement. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 18e arrondisement.
 19. XIXe arrondissement (Buttes Chaumont – La Villette). Wat minder goede buurt. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 19e arrondisement.
 20. XXe arrondissement (Ménilmontant). Wat minder goede buurt van Parijs. Klik hier voor lijst goedkope hotels in 20e arrondisement.